MPPT vai PWM -lataussäädin?

Otsikon kysymykseen saamme vastata melko usein ja sen vuoksi teimme nyt aiheesta videon. Tämä on meidän käsitys asiasta ja toki saa olla eri mieltä.

Useamman aurinkopaneelin asennus

Usein esim. matkailuauton katolle halutaan asentaa useampia aurinkopaneeleita. Tässä videossa kerrotaan niistä asioista, jotka pitää ottaa huomioon kytkennöissä.

EBL -sähkökeskus (Schaudt Elektroblock)

Monissa matkailuautoissa on 12 V -sähköjärjestelmän ”sieluna” sininen laatikko, jonka kyljessä lukee EBL. Tällä videolla avaamme vähän tämän laitteen sielunelämää.

Pysyykö paneeli katolla liimalla?

Kuulemme tuon otsikon kysymyksen aika usein, kun asiakas miettii aurinkopaneelin asentamista matkailuauton tai -vaunun katolle. Myöskin Facebookissa ja muissa keskustelufoorumeissa tuo kysymys nousee usein esille. Sen vuoksi annamme nyt oman vastauksemme asiaan:

Varmasti pysyy, jos liimaus tehdään huolellisesti ja ohjeiden mukaan. Ja nyt ne tärkeimmät ohjeet lyhyesti:

1. Valitse sopiva liima ja noudata ohjeita

Usein amatööriasentaja menee liimoja myyvään kauppaan yksi sana mielessään: ”Sika”. Ja sieltä hyllystä löytyykin monta erilaista liimapatruunaa, joissa kaikissa lukee ”Sika”. Numerot vilisevät asentajan silmissä kuin lottopallot lauantai-iltana: 221, 521, 291, 11, 252, jne. Eli selvennyksenä: Sika AG on sveitsiläinen yritys, joka valmistaa satoja ellei tuhansia erilaisia tuotteita mm. liimaamiseen ja tiivistämiseen. Jokaisella tuotteella on oma käyttökohteensa ja myös omat ohjeensa miten ja millaisissa olosuhteissa niitä käytetään. Käyttöohjeissa kerrotaan liimauspintojen valmistelusta (mm. primeröinti), mahdollisesta aktivaattorin käyttötarpeesta, kuivumisajasta ja muista huomioitavista asioista. Valmistaja on tehnyt ohjeet mittavien testausten perusteella ja vain ohjeita noudattamalla päästään haluttuun lopputulokseen.

Me käytämme liimaa Sika 552 AT, koska sen vaatimat esivalmistelut ovat vähäiset ja olemme siihen tyytyväisiä useamman vuoden käytön jälkeen. Olemme toki myös kysyneet valmistajalta ja heidän mielestä tuo on sopiva tuote ko. tarkoitukseen. Toki sopivia liimoja löytyy myös muilta valmistajilta, mutta vielä kertauksena: noudata ohjeita.

2. Valmistele liimauspinnat

Liimauspintojen huolellinen puhdistaminen ja karhentaminen ovat tärkeitä vaiheita liimausprosessissa. Jos esim. matkailuauton katto on vahattu lähiaikoina, niin ei liima siihen vahaan tartu kunnolla. Pinnat puhdistetaan esim. isopropanolilla ja karhennetaan hiomanauhalla tai -sienellä. Ja sen muovisen paneelikiinnikkeen liimauspinnat pitää käsitellä ihan samalla tavalla. Aurinkopaneeli kannattaa kiinnittää siihen muoviseen kiinnikkeeseen pelkillä ruuveilla, koska silloin mahdollinen paneelin vaihtaminen on huomattavasti helpompaa.

3. Liimaus

Huomioi ainakin seuraavat asiat ja katso ohjeet: lämpötila, tarvittavan liiman määrä (löytyy yleensä ohjeesta, liimapalko ja sen muoto), kuivumisaika.

4. Vaihtoehtoiset kiinnitystavat

Paneelin kiinnittäminen kattoon ruuveilla on yksi vaihtoehto. Mutta sitä emme oikein suosittele, jos kyseessä on tyypillinen matkailuauto tai -vaunu. Yleensähän kattorakenne niissä on seuraava: ohut alumiinipelti tai lasikuitu ja sen alla huokoista eristemateriaalia. Ruuvin pysyminen kiinni vuosien ajan on vähän arpapeliä tuollaisessa rakenteessa ja kannattaa ainakin huolehtia vedeneristyksestä kunnolla.

Jos auton katolla sattuu olemaan kaiteet tai muut vastaavat telineet, niin niihin voi hyvin kiinnittää aurinkopaneelin.

Aurinkopaneeli matkailuauton katolla

Hupiakun kytkeminen starttiakkuun

Jos olet rakentamassa esim. pakettiautosta retkeilyautoa tai uudistamassa vanhan matkailuauton sähköjärjestelmää, niin teimme videon hupiakun kytkemisestä starttiakkuun:

Invertterin johdot meiltä mittatilaustyönä!

Invertterin asennuksessa yksi usein esiintyvä ongelma on johdot. Invertterin mukana tulee usein lyhyehköt ja muutenkin ehkä vaatimattomat johdot, jolloin tulee tarve saada pidemmät ja paremmat johdot. Johtojen tekeminen toki onnistuu kätevältä asentajalta itsekin, mutta asiallisten johtojen tekeminen vaatii erikoistyökaluja esim. liittimien luotettavaan puristamiseen johtoon.Tämän vuoksi olemme tuoneet verkkokauppaamme mahdollisuuden tilata johdot halutun pituisina ja sopivilla liittimillä varustettuina. Ja tietysti plus-johtoon saa valittua sopivan sulakkeen.

Nyt on tarjolla 35 mm² johtoa, mutta tarpeen mukaan lisäämme vaihtoehtoja ja myöskin liitinvalikoimaa on mahdollista laajentaa.Johdot löytyvät verkkokauppamme osastosta inverttereiden lisävarusteet: https://www.valtekno.fi/…/invert…/lisavarusteet-invertterit/

Toimitusaika pyritään pitämään muutamassa arkipäivässä.

Uudet invertterit

Invertteri 1500W

Lopultakin meillä on taas tarjolla edullisia siniaaltoinverttereitä. Koronan aiheuttamien toimitusvaikeuksien vuoksi jouduimme vaihtamaan valmistajaa ja nyt on ensimmäinen erä saapunut uudelta valmistajalta. Testaamme aina uudet tuotteet ennen myyntiin laittamista ja nyt voimme hyvillä mielin kertoa, että nämä uudet invertterit täyttävät odotuksemme kaikilta osin: siniaalto on puhdasta, luvattu tehoarvo on realistinen ja laitteet vaikuttavat huolellisesti rakennetuilta.

Tässä lyhyt videonpätkä tuotteesta:

Laitteiden valmistaja on nimeltään SolarVerTech, josta käytämme lyhennettä SVT.